Fællesspisning med restebuffet hos 27B hitter: ”Det startede som et madspildskoncept, og så blev det bare ren hygge”
Fællesspisning med madspildsmad hos 27B er blevet til et bæredygtigt koncept på flere parametre. Restebuffeten mindsker madspild, og fællesskabet får folk til at komme igen.

Mandag aften bød menuen på restebuffet hos 27B. Selskabs-og eventstedet havde tømt køkkenet for weekendselskabernes rester og inviteret koldingenserne til fællesspisning.
Der var dækket op på to langborde, og da medejer af 27B Torben Lund bød velkommen og præsenterede maden, var der ingen tomme stole at se, for arrangementet blev hurtigt udsolgt.
Lokalet emmede af liv, varme, snakken og latter. Stemningen var i top, og det var også den, de fleste var kommet for. Svaret fra alle de adspurgte lød nemlig, at de kom for hyggen og den gode stemning.

De fleste af gæsterne kom på tomandshånd eller i mindre grupper, men snakken gik på kryds og tværs. Fællesspisning er en god måde at lære nye mennesker at kende, og det vil gæsterne gerne. Det har Charlotte Pipenbring og Torben Lund lagt mærke til:
”Det er en særlig type menneske, der kommer. Det er folk, der gerne vil snakke, mødes og komme hinanden ved,” Charlotte Pibenbring.
Kultur i hverdagen, fester i weekenden.
Både Charlotte Pipenbring og Torben Lund er drevet af en skabertrang, og de brænder begge for kulturen i midtbyen. Kalenderen er derfor linet op med events og selskaber.
”I hverdagen laver vi kultur, og i weekenden laver vi fester”, siger Charlotte Pipenbring.
De startede 27B op for to år siden efter at have lukket deres cafe og madbar ”Tobbers”, som havde et efterslæb fra coronatiden. De startede på en frisk, og efter to års knoklen er de nu kommet ovenpå.
”Vi har fundet vores element hernede,” siger Charlotte Pipenbring.
Både Charlotte Pipenbring og Torben Lund elsker begge at være på gulvet og snakke med deres gæster, og til fællesspisningerne er der altid garanteret hygge.
”Man kommer bare hjem og er helt høj på lykkefølelse, fordi folk bare er så glade,” siger Torben Lund om arrangementerne. De startede mest som et madspildskoncept med hyggen i anden prioritet, men hurtigt tog det sociale over.
Det sås tydeligt efter en spørgerunde, hvor svaret fra alle lød, at de var kommet på grund af hyggen, og det er også opfattelsen af ejerne af 27B.
”Jeg tror, de synes, det er sjovt, at de ikke ved, hvad de skal have at spise. Det er meget spændende, at det er madspild, men det er ikke drivkraften”, siger Charlotte Pipenbring.
Selvom det mest er fællesskabet og hyggen folk kommer for, er det stadig vigtigt for Charlotte Pipenbring og Torben Lund, at intet nyt bliver produceret. Derfor inviterer de kun til fællesspisning, når køleskabene er fyldt med rester fra weekendens selskaber.
Deres hjertebarn er madspild, og derfor bliver gæsterne også opfordret til at medbringe bøtter, så den overskydende mad fra restebuffeten kan komme med hjem.
”Vi lægger fællesspisning ind de dage, hvor det giver mening, men vi vil gerne gøre det mere”, siger Torben, der håber på, at de næste år kan have fællesspisning en gang om måneden.
Idé fra Bæredygtighedshuset
Det populære koncept udsprang af bæredygtighedshuset.
”De skrev og spurgte om vi ville med til at arrangere fællesspisning med afsæt i bæredygtighed og madspild. Ret hurtigt fandt vi ud af, at det var en skidegod måde at komme af med vores rester på, så det holdt ved” siger Torben Lund.
Bæredygtighedshuset hører til på biblioteket og er som navnet siger et hus for bæredygtighed. På Kolding Kommunes hjemmeside omtales det som, ”Koldings nye knudepunkt for bæredygtighed og grøn omstilling”.
Det er et er et grønt tiltag udsprunget af Kolding Kommunes bæredygtighedsstrategi, ”Kolding2030 – sammen skaber vi fremtidens bæredygtige samfund”, hvis formål er at få grøn omstilling på dagsordenen i kommunen og fællesspisning på 27B er skridt på vejen mod mere bæredygtighed.